Lectia de cultura generala

iunie 4, 2012 at 9:03 am (Scurt si la... subiect!)

Avand in vedere ca astazi avem zi libera, m-am gandit ca ar fi potrivit ca numerosii mei cititori sa primeasca totusi o mini lucrare de control: Ce sunt Rusaliile si de ce le sarbatorim noi? (pentru nota 10 cu felicitari: Cand au fost decretate zilele de Rusalii ca zile libere in Romania?).

Scurt istoric:

În Vechiul Testament, Rusaliile sunt, la început, o sărbătoare agrară de bucurie, în care se oferă pârgă din roadele pământului numită și „Sărbătoarea săptămânilor” (tot agricultura e baza…). Mai târziu, ajunge o aniversare a Legământului, care fusese încheiat la 50 de zile de la ieșirea din Egipt (Dumnezeu i-a numit pe fiii lui Israel „poporul ales” si ca sa nu zica oamenii aia ca au venit degeaba pe muntele Sinai, le-a mai dat si 10 porunci ca suvenir). Pasim un pic mai vioi pe drumul istoriei, si ajungem in Noul Testament cand, dupa pogorarea Sf Duh asupra celor 12 Apostoli, acestia au trecut repejor la intemeierea Bisericii Crestine.

Si acum sa trecem la partea amuzanta a folclorului neaos – traditii de Rusalii:

1. Ielele/Rusaliile: niste zane, pe cat de frumoase si talentate la hora, pe atat de ale dracu’. Pe langa faptul ca nu e bine sa le vorbesti de rau, e de preferat sa nu mergi la câmp pentru că vei fi pedepsit de Rusalii (ce mama ma’sii, nici de ziua lor nu stai acasa, iar la camp, iar la munca??), să nu te urci în arbori sau să te cerţi (daca te urci in ciresul lui Marioara, mai ales cu pretentie de uzufruct , clar te certi cu femeia), iar la poartă şi în casă se pun flori sau frunze de tei. Dupa alte surse, Ielele sunt spirite rebele ale morţilor, care, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare şi au petrecut Paştele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în lăcaşurile lor pamântene şi încep să facă necazuri oamenilor. Spre deosebire de strigoii morţii, care apar şi fac necazuri oamenilor în anotimpul frigoros, Ielele se întâlnesc vara.

2. Din unele legende aflam ca Rusaliile rapesc din cand in cand un tanar frumos ca sa joace cu el (if you know what I mean:P). Cand este eliberat, tanarul nu are voie sa le descopere altora cantecele lor si nici sa le marturiseasca semenilor ce a vazut. In caz contrar, sunt pedepsiti cu moarte sau paralizie – o scuza  destul de plauzibila pentru „pic or it didn’t happen„, daca ma intrebati pe mine:).

3. De mai demult exista credinta ca drumetii care umbla in noaptea de Rusalii (again, daca te-a manancat in fund sa te sui in copac sau sa pleci de acasa…) sa tina la brau usturoi (cred ca e safe si sa mananci putin inainte, clar nu se mai apropie nimeni), fire de busuioc, frunze de tei ori de nuc pentru a putea inlatura puterea misterioasa a Ielelor. Sunt evitate in aceasta noapte rascrucile de drumuri, malurile apelor, marginile de padure tocmai pentru a nu surprinde dansul lor tainic si astfel a-ti pierde mintile. Ca idee generala, evitati locurile de mai sus si in conditiile in care: a) sunteti in stare de ebrietate, b) calatoriti singur(a).

4. Cea mai puternică armă contra blestemului ielelor o reprezintă jocul căluşarilor, care se păstrează mai ales în Oltenia. Ielele sunt femei, calusarii sunt barbati, misoginism cat cuprinde

5. In satul Figa din judetul Bistrita-Nasaud, in ziua de Rusalii are loc un obicei numit „Instrutatul boului”, in timpul caruia mai multe fete imbracate in costume populare incearca sa opreasca din goana un bou ce poarta intre coarne o cununa de flori, animalul fiind alungat de alti cativa baieti calare – Dude, wtf!!? No comment:-|. Se vorbeste ca fata care prinde boul se marita in anul respectiv – asta imi aduce aminte de bancul cu Maria.

Iar pentru 10 cu felicitari, incepand cu anul 2008, politicienii romani au hotarat ca e bine sa tinem obiceiurile stravechi de a nu lucra de Rusalii, si au decretat aceasta sarbatoare ca zi libera oficiala in Romania. Bineinteles, carcotasii ar putea spune ca aceasta categorie de bugetari, ca sa evite confuziile legate de calendare si evenimente istorice, tine sarbatoarea de Rusalii in fiecare zi:).

V-am pupat,
Eof(b)

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: