Analiza

septembrie 16, 2006 at 12:32 am (Diverse)

Am promis, am promis…. ce nu fac eu pentru cititorii mei?;;)

Acum cateva (mai multe luni) am facut o comparatie intre muzica regaetton (a lor) si manele (ale noastre) – de fapt era mai mult o echivalentza, dar nu asta conteaza acum…
Ideea e ca… well… pot sa mai fac o astfel de analiza intre regaetton si bloggerii din blogosfera romaneasca;;)…
Bun, acum dupa ce v-ati tavalit pe jos de ras vreau sa fac o paranteza:
Ca orice „chestie_la moda_afara_care_a_ajuns_si_la_noi” muzica regaetton avem si in Romania… Baietii aia, Chicanos (care acum canta si salsa – nu sunt mare experta dar salsa si regaetton nu au in comun decat poate faptul ca promoveaza spiritul latino… ce fac ei e un fel de struto-camila… hai sa cantam de toate, nu?:) )… Parerea mea sincera de ascultator pasionat si innebunit dupa latino?… Nu sunt foarte buni… de fapt daca asculti mai mult de 2-3 melodii ti se par chiar slabuti… Partea extrem de nasoala este ca sunt promovati la greu… Wilmark cel putin se ocupa serios de treaba asta, pentru ca el i-a descoperit… insa… este un dar foarte mare… cam lipseste si anume valoarea… au doar meritul de a fi primii pe plaiurile noastre… Nu dau cu parul, in fond e doar parerea mea, nu?:) _ paranteza over:D

Acum revenind la analiza mea….

Partea teoretica

Despre ambele fenomene (blogging la noi si ragaetton la ei) a curs si inca curge multa cerneala in paginile ziarelor / revistelor.
Desi in Romania muzica asta este foarte apreciata (ma refer la cantaretii/formatiile lor), acolo nu e chiar asa, fiind considerata de critici apanajul unei categorii sociale inferioare: venituri mici, nivel de educatie scazut – cu alte cuvinte oamenii din „barrios” (cartiere) – de aici si comparatia mea cu manelele (pe langa alte argumente). Cu toate acestea cantaretii de ragaetton – cei cunoscuti adica, sunt o gramada invizibili (e suficient sa cautati pe youtube „raggaetton” si o sa vedeti o gramada de ‘papagali’:P) – au mare succes acolo si implicit sunt plini de bani – la festivitatea premiilor Billboard de la Musica Latina de anul asta chiar comenta o prezentatoare ca baietii au venit imbracati in piele si plini de lanturi si inele de aur ca orice cantaret de reggaetton care se respecta (hmm, va suna cunoscut?!!?;)) ). In orice caz, nu sunt foarte bine vazuti de ‘lumea buna’ si nu sunt incadrati la categoria ‘cultura’.

Acum si despre bloggeri se spun multe… cel mai mult imi place cand ni se fac caracterizari psihologice de o valoare inestimabila („inadaptati”, „frustrati”, „fara viata sociala” etc etc…), cand orice miscare este atent analizata (also known as diverse studii). Cea mai tare faza de pana acum este insa afirmatia cum ca bloggerii fac o gramada de blog meets in care au ocazia sa discute si live… pe cuvant… parca iau parte la studiul unei populatii de animalutze… ceva gen: „astazi este o zi speciala din viata acestei comunitati – vor merge in locus-primus pentru a se intalni, sa-i urmarim ca sa vedem ce se intampla…”:)). Spre deosebire de genul de muzica mai sus mentionat, ‘lumea buna’ priveste cu alti ochi ideea de blogging… in general cu ochi buni (cei mai tineri…vezi ziarele/scriitori/oameni de cultura care si-au facut bloguri), sau cu indiferenta calului batran care nu mai joaca in buestru la varsta asta. Si data fiind existenta multor bloguri tematice din sfera „cultura”, well… blogurile sunt de cealalta parte a baricadei:)

Partea practica

Revin la cantareti vs bloggeri… pentru ca asta este de fapt principala idee a insiruirii asteia de propozitii.
Asa cum sunt regaettonisti de succes si regaettonisti necunoscuti publicului larg asa sunt si bloggerii… unii au recunoastere (prin clasamente sau pur si simplu), unii scriu pentru ei sau pentru mini comunitati.
Ce ar fi sa facem o comparatie?:)… asa dupa marci:P….
Cine a auzit de Don Omar cu ai sai Hector y Tito? Cine n-a auzit de Zoso cu ai lui Nihasa si PigBrother? :)) (acum ar trebui sa porneasca injuraturile:)) )
Suna cunoscut Daddy Yankee? Yandell & Wisin? Andressa, Subiectiv, Jen, Dragos Novac?
Tego Calderon, Noriega, Xion & Lenox, Baby Rasta & Gringo? Ei nu au ajuns inca la noi, dar acolo sunt cunoscuti… de fapt e paralela intre acestia din urma si mini comunitatile deja formate (also known as blogrolls:P)

Atentie! mai ales pentru cei care nu agreeaza regaetton… nu am facut comparatiile de mai sus cu scopul de a jigni pe cineva (in fond eu ii citesc pe bloggerii mentionati mai sus) – totul se refera numai la domeniu notorietatii si la faptul ca in ambele domenii exista exemple care strabat din multimea asemenea lor si devin vizibili:)…

Stau la dispozitie pentru orice discutie:)

V-am pupat,
Eof(b)
 

Un comentariu

  1. Keelin said,

    Good afternoon. Reality is that which, when you stop believing in it, doesn’t go away.
    I am from Lebanon and also now teach English, give please true I wrote the following sentence: "Cheap tickets to london offers discount airline tickets deals for budget travel to london, the uk and other major cities in europe."

    Regards 😎 Keelin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: